Chromebook Plus - det naturliga valet?
Google har tillsammans med ett gäng hårdvaruleverantörer; Acer, Asus, Lenovo och HP (fler kanske kommer) har lanserat konceptet Chromebook Plus. Detta innebär en kvalitetsstämpel på den Chromebook man köper och som utesluter de undermåliga massinköpta skol-Chromebooks som bara ger dåligt rykte för en annars ganska bra idé. Dessutom trycker Google in en mängd extrafunktioner i Plus-modellen som ska motivera inköpet.
Jag har själv kört Chromebook i snart två år, både en high end Acer Chromebook Spin 713 med i5 och 16 GB, som egentligen passar in i Chromebook Plus-konceptet men som verkar vara för gammal, samt en Lenovo Duet med Snapdragon-processor som ett försök till tablet. Den senare lyckades jag trampa på, och jag orkade inte köra försäkringsärende eller reparera då den var alldeles för seg för att använda till något vettigt, trots märkligt vänliga recensioner. Alla har olika användningsfall, men ska man vara ärlig så är de flesta av de Chromebooks som säljs alldeles för underpresterande.
Därför tycker jag Chromebook Plus-konceptet är en bra sak. Tyvärr kommer det innebär att dessa datorer kommer att vara dyra och jämfört med en Windows laptop på rea har man nog svårt att sälja in Chromebooken. Hårdvara är ju nästan densamma så det är egentligen bara kostnaden för operativsystemet som skiljer åt, och det är inte mycket i svenska inflationskronor i slutändan.
Rent generellt kan man säga att ChromeOS är som Linux med ett Googleskal (eller Desktop Environment, som de som kan säger), och det är inget dåligt med det. Jag får nog lov att återkomma i det ämnet, annars blir denna post för lång.
Om du funderar på en Chromebook så är mitt råd att skrapa ihop till en Plus-modell, och om du är utvecklare, en med 16GB, annars räcker 8 GB….några år till.
Kommentarer
Skicka en kommentar
You will be blocked if not polite or if you're just annoying.